Самий смачний і гарний торт Різдвяне поліно для святкового столу. Тут детальний рецепт з фото. Заходьте, готуйте!
І знову всім привіт! Сьогодні пишу для вас рецепт одного з найбільш красивих, неймовірно смачних і дивовижних десертів. Це шоколадний торт Різдвяне поліно. І, незважаючи на те, що історія створення цього десерту належить не Росії, а середньовічної Франції, нам ніхто не заважає приготувати його для святкового столу на Новий рік або на Різдво.
Торт Різдвяне поліно, за час існування рецепта, зазнав багато змін і як такого класичного рецепту, мабуть, не існує. Я ж спробувала приготувати його в різних варіаціях. І зараз пишу для вас рецепт шоколадної версії бо вона мені сподобалася більше всіх.
Ми з вами приготуємо класичний шоколадний бісквіт у вигляді рулету. Всередині промаж його кремом зі збитих вершків з додаванням шоколаду і зверху обмажем його кремом Ганаш. Прикрашати я буду печеними фігурками з пісочного тіста, яке в мене залишилося від Лимонних тарталеток. Потім присыплю всі цукровою пудрою і вийде майже даний поліно, яке я ніби знайшла в лісі.
При бажанні ви можете додати у Різдвяне поліно начинку з Апельсинового або Лимонного курда. Для любителів ягідних смаків я б порекомендувала в якості начинки Полуничний конф. Всі ці десерти є на моєму блозі. Вам потрібно просто перейти по відповідному посиланню і ви потрапите на сторінку з потрібним рецептом.
Як приготувати бісквітне тісто, як його спекти і як зробити внутрішній крем я детально опишу в цій статті, а як зробити крем Ганаш для обмазки ви знайдете, перейшовши за посиланням у назві. Там ховається окремий рецепт з докладним описом.
Отже, як приготувати смачний шоколадний торт Різдвяне поліно в домашніх умовах — простий рецепт покроково з фото.
Бісквітне тісто:
- цукор — 100 г
- яйця — 4 шт.
- борошно — 90 гр
- какао — порошок- 2 ст. л
Для крему зі збитих вершків і шоколаду:
- вершки (1) жирність від 33% — 300 гр
- чорний шоколад від 70% — 250 г
- коньяк — 40 гр
- вершки (2) жирність від 33% — 300 г
- цукор — 2 ст. л
Ганаш для покриття:
- вершки 33% — 100 г
- темний шоколад — 100 г
- масло вершкове — 30 г
Примітка:
- Для випічки бісквіта вам знадобиться стандартний деко 32*42 або близько того.
- Всі продукти для бісквітного тіста і крему Ганаш повинні бути кімнатної температури.
- Для крему з вершків і шоколаду потрібно добре охолодити вершки (2).
- Ще вам знадобиться чистий рушник, тому підготуйте заздалегідь.
Готуємо бісквітне тісто
На самому початку увімкніть духовку на прогрів на 200 градусів і підготуйте лист. Застеліть його пергаментним папером так, щоб вона звисала за краї листа. Тобто з хорошим запасом.
Після цього яйця збийте в чашу міксера і збийте на великій швидкості до пишної білої піни.
Потім, не зупиняючи міксер, всипте дощиком цукор і збийте масу до щільної піни.
В окремій чашці об’єднайте, добре перемішайте і просійте на пару раз какао і борошно. Потім пересипте суху суміш у збиті яйця. Перемішайте все силіконової лопаткою до об’єднання. Довго не вимішуйте. У вас повинно вийти досить рідке тісто без грудочок.
Готове тісто перелийте на деко, застелене пергаментом і рівномірно розподіліть так, як показано на фото нижче.
Випікання бісквіта
Тепер поставте деко в розігріту духовку на середній рівень і випікайте 7-10 хвилин (не більше! при температурі 200 градусів. Дуже важливо не перетримати бісквіт в духовці, щоб він не пересох. Інакше ви не зможете згорнути його в рулет.
Готовий бісквіт вийміть з духовки, негайно зніміть з дека, разом з листом пергаменту. У цьому місці потрібно діяти швидко, поки бісквіт ще гарячий.
Накрийте бісквіт чистим рушником і переверніть його так, щоб рушник виявилося внизу а пергамент зверху. Після відразу зніміть пергамент з бісквіта.
Тепер скрутіть в рулет бісквіт разом з рушником і залиште лежати на столі до повного охолодження. Орієнтуйтеся на фото нижче.
Крем з вершків і шоколаду для внутрішньої обмазки
Поки бісквіт остигає ми приготуємо крем з вершків і шоколаду. А вірніше три крему — насичено шоколадний, менш насичений вершковий.
Отже, вершки (1) налити в каструльку з товстим дном. Туди ж засипте подрібнений шоколад і поставте на плиту на повільний вогонь або водяну баню.
Постійно помішуючи, нагрівайте вершки, які розтоплять шоколад. Спочатку шоколад розшарується і піде пластівцями. Ви продовжуйте вимішувати і в результаті у вас вийде ось така однорідна шоколадна глазур.
Потім зніміть з плити або з водяної бані каструльку, залийте в глазур коньяк, ретельно перемішайте і поки відставте в сторону. Це у нас вийшов крем №1.
Тепер чашу вінчик для збивання і покладіть в морозилку хвилин на 10-15. Після дістаньте і перелийте в чашу холодні вершки (2).
Увімкніть міксер на велику швидкість і збийте вершки до м’яких піків, потім дощиком додайте цукор і продовжуйте збивати до твердих піків. На все у вас піде близько 3-х хвилин. В результаті у вас вийде класичний крем зі збитих вершків і цукру.
Далі розділіть крем на 2 частини, половину перекладіть в окрему чашку. До відкладеної половині додайте ⅓ частина постигла шоколадної глазурі (або крему №1), яку ми приготували недавно.
Обережно, але ретельно перемішайте крем до об’єднання. Це ми з вами зробили крем №2. Крем №3 — це білі збиті вершки.
Тепер нам потрібно охолодити всі три крему. Поставте їх у холодильник на 1 годину.
Збираємо торт Різдвяне поліно
Бісквіт до цього часу вже охолов. Розгорніть, зніміть рушник і обережно, щоб не зламати, перекладіть його на лист пергаменту або фольгу.
Якщо ваш бісквіт вийшов сухим, тоді його потрібно просочити. Приготуйте просочення. Для цього розчиніть в 150 грамах окропу столову ложку розчинної кави, додайте 3-4 ч. л. цукру, перемішайте. Остудіть до кімнатної температури і цим сиропом просочити бісквіт від краю до краю.
Потім весь бісквіт повністю рівномірно промажте кремом № 1.
Далі вам потрібно розподілити крем №2 і №3 так, як показано на фото нижче.
Тепер треба згорнути бісквіт разом з кремАми так, щоб всі три шари крему опинилися всередині. Потім оберніть одержаний рулет листом пергаменту або фольгою і поверніть краю як у цукерки.
Після перекладіть одержаний рулет в морозилку. Залиште його там на 3 години. Він повинен добре промерзнути.
Поки рулет замерзає приготуйте крем Ганаш для обмазки торта.
Кількість інгредієнтів для цього крему я прописала на початку статті, а рецепт приготування ви знайдете перейшовши за посиланням. Але, згідно з рецептом, в холодильник на стабілізацію ставити його не треба. Після приготування відразу потрібно застосовувати. Переходьте, готуйте, потім повертайтеся сюди для продовження.
Минуло 3 години, тепер можна дістати наш рулет з морозильної камери. Зніміть з нього обгортку (пергамент або фольгу) і перекладіть на овальну плоску тарілку або підкладку.
Тепер відріжте з двох сторін по невеликому шматку. Зріз робіть по діагоналі, орієнтуйтеся на фото нижче.
Відрізані шматки прикладіть по боках рулету так, як показано на фото нижче.
Прикрашаємо торт Різдвяне поліно
Тепер добре обмажте поліно кремом Ганаш. Ретельно промажте всі виїмки, щоб не залишилося порожнеч.
Так як рулет зараз холодний, то рідкий крем на ньому почне швидко стабілізуватися й не потече.
Тепер, з допомогою виделки, намалюйте на кремі смужки, щоб поверхня поліна стала схожа на кору дерева.
Потім поставте торт в холодильник хвилин на 30 для того, щоб крем застиг остаточно. Після дістаньте і завершіть прикрашати поліно.
Я спекла з пісочного тіста маленькі грибочки, розмістила їх на корі поліна. З білкового крему зробила маленькі листочки і зверху все присипала шаром какао, а потім цукровою пудрою.
Ось таке лісове диво-поліно в мене вийшло.
Подивіться, який гарний у нього розріз!
Я впевнена, що такий торт з гордістю прикрасить ваш святковий стіл! Готуйте із задоволенням і не бійтеся експериментувати. Я впевнена, у вас все вийде!
Приємного апетиту і вдалих тортиків!